Tekijänoikeuslaki tuli Twitchiin

Valvoja: Uutistenkirjoittajat

Tekijänoikeuslaki tuli Twitchiin

ViestiKirjoittaja azhrak » 08 Elo 2014, 14:21

Kuva
Toukokuussa 2014 huhuttu Twitch-kauppa kävi toteen heinäkuun lopulla, kun Google osti Twitchin Amazon osti noin miljardilla dollarilla. Tästä alkoivat muutokset melkein monopoliasemaa pelien suoratoistopalveluiden keskuudessa nauttivassa Twitch.tv:ssä. Ensimmäiset käyttäjille näkyvät mullistukset koskevat videotallenteita eli VODeja, kun niiden ääniraitoja on alettu sensuroimaan tekijänoikeuslain nojalla ja videoiden säilytysaika on lyhennetty pysyvästä kahteen viikkoon.

Tallenteiden ääniraitojen sensurointi alkanut
Keskiviikosta 6. elokuuta alkaen Twitch sensuroi videotallenteiden ääniraitoja, jotka sisältävät kolmannen osapuolen tekijänoikeuden alaista materiaalia. Sensurointi tapahtuu mykistämällä ääniraita siltä videon osuudelta, jossa kyseistä materiaalia havaitaan. VODit koostuvat teknisesti peräkkäisistä 30 minuutin jaksoista, joten koko 30 minuutin osuus hiljennetään. Ääniraitojen tarkkailun ja ulkopuolisen tekijänoikeuden alaisen materiaalin havaitsemisen suorittaa Twitchin kanssa kumppanoitunut Audible Magic. Suoria lähetyksiä ei tällä hetkellä tarkkailla tai sensuroida.

Kuva

Automaattinen systeemi ei ole täydellinen. Jo mikrofoniin vuotanut lyhyt musiikkipätkä voi aiheuttaa sensuroinnin, kuten kävi viime viikonlopun Suomen StarCraft II IeSF-karsinnan tallenteelle. Sensuurilta eivät ole turvassa Twitchin omatkaan videot.

Tallenteiden uusi kohtelu lienee yksi uuden omistajan sisään tuomista muutoksista. YouTubessa, jonka omistaa Google, on käytössä samantapainen tekijänoikeuksia valvova toiminto nimeltä Content ID. YouTubessa systeemi on tosin kehittyneempi, kun ääniraitaa ei mykistetä, vaan audion tekijänoikeuden haltijalle annetaan mahdollisuus tienata videon mainoksien kautta rahaa. Tulevaisuudessa Content ID -systeemi kenties pusketaan myös Twitchiin, sillä nykyinen ratkaisu vaikuttaa epäkäytännöllisyydessään väliaikaiselta.

Kuinka välttää sensurointi?
Vastaus on yksinkertaisesti vaihtaa suoratoistopalvelua tai jättää soittamasta Twitch.tv-lähetyksessä musiikkia, johon ei ole saanut lähetysoikeuksia.

Jälkimmäinen vaihtoehto voidaan toteuttaa usealla tavalla: striimaaja voi joko etsiä lähetykseensä vapaata musiikkia kuten Creative Commons -lisenssin (CC) musiikki, soittaa pelin omaa musiikkia (tietyin rajoituksin) tai jättää musiikki pois lähetyksestä kokonaan. Vapaata musiikkia löytää muun muassa CC:n sivuilta tai suoraan esimerkiksi Monstercat ja SongFreedom-palveluista. Musiikin poisjättäminen lähetyksestä ei tarkoita, ettei itse voisi kuunnella musiikkia lähetyksen aikana. Oma musiikki pitää vain ohjata pois striimaussovelluksesta, mihin löytyy useita eri tapoja, joista nopein ja halvin on ehkä käyttää sovelluspohjaista ratkaisua.

Kuva
Tallenteiden säilöntäaika kaksi viikkoa
Toinen iso muutos Twitchin toiminnassa on tavallisten VODien säilöntäajan muuttaminen käytännössä ikuisesta kahteen viikkoon. Aikaraja on löydetty palvelun omasta tutkimuksesta, jonka mukaan 84 % tallenteen katseluista tapahtuu ensimmäisen kahden viikon sisällä. Highlight-tallenteiden säilöntäaika puolestaan on edelleen rajaton. Käyttäjän vaan täytyy muistaa manuaalisesti luoda tallenteesta highlight, jos haluaa sen säilyvän kahta viikkoa pidempään.

Twitch alkaa poistaa vanhoja VODeja palvelustaan 27. elokuuta alkaen. Tätä ennen käyttäjien pitää joko siirtää tallenteensa YouTubeen tai luoda niistä highlight-tallenteet, jos videot haluaa säilyttää.


Säilöntäajan muutos on selvästi myös Googlen ajama muutos. Twitchistä luodaan yhä selkeämmin vain suoratoistopalvelua, ja tallenteiden katselu halutaan pitää YouTubessa, jossa tallennetekniikka ja -käyttöliittymä on kehitetty pidemmälle.

Käyttäjät etsivät vaihtoehtoja
Suoratoistopalvelun vaihtaminen on käynyt monella striimaajalla mielessä Twitchin muutosten seurauksena. Suositun vaihtoehdon hitbox.tv:n palvelu kaatui eilen 7. elokuuta, kun uusia käyttäjiä valui sivustolle hetkessä liikaa. Muita peleihin erikoistuneita palveluita ovat mlg.tv, azubu.tv ja hashd.tv. Näistä kaksi ensimmäistä tosin ovat vielä tällä hetkellä suljettuja suurelta yleisötä, ja hashd.tv puolestaan on täysin kiinni, mutta lupaa palata toimintaan vuoden 2014 aikana. Jos vaihtoehtoja haetaan pelipiirien ulkopuolelta, niin sieltä löytyy muun muassa ustream.tv ja livestream.com.

Päivitys 26.8.2014:
Tänään selvisi, että Twitch myytiin Amazonille 970 miljoonalla dollarilla eikä Googlelle, kuten alun perin luultiin. Uutista on päivitetty uuden tiedon mukaisesti.
Avatar
Terran azhrak
Ylläpito
 
Viestit: 1293
Liittynyt: 07 Syys 2010, 11:03
Paikkakunta: Helsinki

Paluu Uutiset

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 39 vierailijaa

cron